TIPOVI REMAPA

 • Chiptuning može biti odrađen na nekoliko načina i to sve u zavisnosti od modela i vrste vozila.
  • OBD                                                          

  OBD je najjednostavniji i najčešće korišćen način čitanja i upisivanja memorije motornog računara (ECU-A). ATM dileri ce kroz dijagnostički port (OBD) isčitati vaš motorni računar, a posle modifikacije na softveru ,upisati modifikovan softver sa poboljšanim performansama.

  Prednosti OBD čitanja i pisanja su : Nema skidanja motornog računara, nema lemljenja na ploči, brzo i jednostavno vraćanje na fabrička podešavanja.

   

  • BDM                                                         

  Ovaj vid čitanja i upisivanja motornog računara je vrlo čest na vozilima novije generacije, zahtijeva skidanje motornog računara sa vozila. Za ovu vrstu isčitavanja i upisivanja koristi se BDM port koji se nalazi na štampanoj ploči a na njega se konektujemo pomoću specijalnih adaptera koji su namijenjeni za naše uređaje.

  Čitav postupak se odrađuje na "stolu" i određeni modeli ECU-a zahtijevaju letovanje na ploči

   

  •   BOOT                                                     

  Danas je sve vise motornih računara opremljeno sa dodatnim zaštitama, Ovakvi vidovi zaštite ne dozvoljavaju OBD čitanje a ni pisanje na određenim računarima.

  Za ovakav vid rada je potrebno skinuti računar sa vozila, a zatim se  ECU mora otključati u BOOT mode-u. Ovaj postupak zahtijeva skidanje motornog računara sa vozila, zatim otvaranje, i letovanje na ploči.

   

  • EPROM                                                     

  Ovakav način isčitavanja i upisivanja softvera se radi na starijim vozilima recimo od 95. do 2000 godine. Eprom je memorijsko kolo koje se mora skinuti sa ploče računara, zatim se isčitava sa EPROM programatorima, za ovu proceduru je takođe potrebno skinuti motorni računar sa vozila. Ovaj način zahtijeva malo više vremena jer je neke EPROME prilikom programiranja potrebno i zamijeniti sa novim.

TOP